„W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej” red. A. Drzał-Sierocka

„W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej” red. A. Drzał-Sierocka


Recenzowała: Lucyna Markowska

 

Przeważnie, gdy rozmawiamy o jedzeniu, wszelkie dyskusje toczą się w kontekście podręczników kulinarnych, poradników dotyczących zdrowego odżywiania, odchudzania czy liczenia kalorii, a przecież niewiele jest innych, równie ważnych codziennych aktywności człowieka, od których uzależnione jest jego przetrwanie – poza spożywaniem posiłków. Jemy, aby regenerować siły, aby rozwijać się, wreszcie – jemy po prostu: aby żyć.

Wraz z upływem wieków przed przedstawicielami rozmaitych dziedzin akademickich otworzyła się nowa droga kulinarno-naukowych rozważań. Jedzenie stało się czymś więcej niż tylko smutną koniecznością. Często za jego sprawą zaczęliśmy manifestować swój światopogląd, stało się elementami sztuki, bodźcem do rozwijania hobby, a nawet formą buntu wobec konserwatywnego wychowania.

Publikacja „W garnku kultury…” stanowi pokłosie pokonferencyjnych rozważań ze spotkania pt. „(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku” i do pracy nad nią zaproszono nie tylko kulturoznawców, ale też socjologów, filozofów, antropologów, autorów blogów kulinarnych, zawodowych kucharzy, jak również osoby związane z branżą gastronomiczną.

Za jedne z najciekawszych artykułów w publikacji uznałam zwłaszcza te, które stanowią trzon trzeciego rozdziału i dotyczą zagadnień z zakresów etyki. Zarówno „Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze – niemoralność heroicznej etyki” M. Skrzeczkowskiego, jak i „Filozofia kanibalizmu” R. F. Muniaka, zostały napisane w sposób bardzo przystępny, przy jednoczesnym rzetelnym i szerokim opisaniu poruszanego zagadnienia. Myślę także, iż ze względu na nieco kontrowersyjny charakter omawianych tam wątków rozdziały te zainteresują także odbiorców, którym temat przewodni publikacji może wydawać się mało zajmujący. Czy da się ciekawie mówić o jedzeniu? Otóż da się. Na dodatek nie zapominając o jego mroczniejszych aspektach.

Na zdecydowanie inne, choć także oryginalne podejście zdecydowała się z kolei K. Twardowska, która w artykule „Baby do garów!” poruszyła problem relacji między wegetarianizmem (tudzież weganizmem) a feminizmem, zwracając uwagę na modele wychowania i późniejsze podejście kobiet z domów o tradycyjnym podziale funkcji do czerpania przyjemności z gotowania. W rozmowie z badaczką uczestniczyły blogerki, które potwierdzały, iż dopiero odrzucenie mięsa stało się dla nich sposobem wyrażania dorosłej niezależności. Dla mnie – jako wegetarianki – okazało się to bardzo intrygującym spostrzeżeniem, pozwalającym na chwile głębszej refleksji nad własnym światopoglądem. (A nawet stwierdzeniem, że bez oporów podpisałabym się pod poszczególnymi opiniami uczestniczek badań!).

Oczywiście, jak to w publikacjach zbiorowych zawsze bywa, we „W garnku kultury…” zdarzają się także rozdziały słabsze. Zdecydowanie za mniej udane uważam niektóre z artykułów rozdziału drugiego, czyli o „jedzeniu w kulturze współczesnej”. Choć to może wynik mojej osobistej niechęci? Jakoś nie jestem wierną fanką telewizyjnych programów kulinarnych, nie śledzę także kulinarnych blogów czy ciekawostek żywieniowych na necie. Być może brakowało mi zatem odpowiedniego informacyjnego zaplecza, by móc w pełni zagłębić się w opisanych tam rozważaniach. Albo po prostu – z pełną recenzencką swobodą – zaczynam zwyczajnie marudzić.

Zmierzając zatem do podsumowania: po „W garnku kultury…” sięgnęłam początkowo z ciekawości, a może nawet z cieniem złośliwości, wyobrażając sobie, że o jedzeniu można pisać tylko nudnie i nieudolnie. Jest więc malutka szansa, że stanę się świadkiem rozpaczliwej walki: jak naukowo rozprawiać o temacie, który (pozornie) warty badań w ogóle się nie wydaje? Wyszło jednak na to, że ponownie nie mam racji i jeśli zamierzam ponarzekać przy lekturze, to muszę poszukać sobie innej książki.

Czyli jaki werdykt? Polecacie? …Jasna sprawa! Na dodatek z czystym sumieniem. Jeśli jeszcze nie natknęliście się na „W garnku kultury…” pod redakcją Aleksandry Drzał-Sierockiej – zacznijcie rozglądać się po księgarniach. Lektura nad wyraz… smaczna.

 

Korekta: Aleksandra Żurekw-garnku-kultury-qfant

  • Tytuł: „W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej.”
  • Autor: red. A. Drzał-Sierocka
  • Wydawca: Wydawnictwo Katedra
  • ISBN: 978–83–63434-18-2
  • Liczba stron: 254
  • Format: 121x194
  • Cena: 35 zł
  • Data wydania: 2014
Loading Facebook Comments ...
Zostaw odpowiedź

Facebook

%d bloggers like this: