Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 

Poprzedni temat :: Następny temat
Gry planszowe
Autor Wiadomość
Magnis 
Stefan Grabiński

Wysłany: 2010-07-22, 09:01   Gry planszowe

Na pewno ktoś grał w takie gry, nie wiem czy ktoś pamięta serie Magiczny miecz, który był bardzo ciekawą grą planszową.Posiadał z 5 części, które były w osobnych wydaniach. :-)

Ast 
Kronikarz

Wysłany: 2010-07-22, 10:26   

O ile pamiętam, Magiczny Miecz był wydaniem wzorującym się na legendarnej Magii i Mieczu, która to jest grą prześwietną i - niestety - chyba nie do dostania. Z tego co pamiętam, oryginał nazywa się Talisman i mieli wydawać figurkową wersję, ale nie wiem jak to się skończyło.

Na konwentach gdzieś pewnie można dorwać się do games rooma i jakąś MiM zgarnąć, ale to niezbyt często ;)

Grałem też w Magiczny Miecz, ale to IMHO już nie to samo.

Magnis 
Stefan Grabiński

Wysłany: 2010-07-22, 12:39   

Mam części jak "Jaskinia", "Labirynt magów", "Gród", "Krypta upiorów" właśnie z serii "Magiczny miecz.Widziałem również w tamtych czasach "Wampira".Wydało to wydawnictwo Sfera. :-)

Isuel 

Wysłany: 2010-08-03, 21:02   

Jak miło. Ujawnili się miłośnicy planszówek. :mrgreen:

Zawsze trudno było mi zrozumieć ten sentyment do MMa – toż to szalenie nudne było, a może tylko ja jestem taka wybredna. Pamiętam, że zawsze bardzo szybko traciłam zainteresowanie rozgrywką... ile można?

A ogólnie co do planszówek to zdecydowanie najbardziej lubię kooperacyjne: Ghost Stories, Space Alert, Battlestar Galactica (na podium), a także „agresywne” strategie typu: Gra o tron. Tak sobie teraz planuję zakup czegoś w tym guście, więc jakby ktoś miał jakieś rady to chętnie wysłucham (i jakby jeszcze znalazło się coś w japońskim klimacie, to ogólnie ideał).

Tymczasem recenzenci wszelacy wychwalają obecnie Cyclades, a my po kilku pierwszych rozgrywkach mamy mieszane uczucia. Ładnie wydana, grało się niby przyjemnie, ale pojawiły się opinie, że całość jest źle wyważona… (Głupia zasada z atakowaniem ostatniej wyspy, pogrążanie najsłabszych i wspieranie najsilniejszych, itd.) Testował ktoś? Podzieliłby się odczuciami? Wygląda na to, że Cyklady będą teraz dominować na konwentach.

Ast 
Kronikarz

Wysłany: 2010-08-04, 19:52   

Isuel napisał/a:
Zawsze trudno było mi zrozumieć ten sentyment do MMa – toż to szalenie nudne było, a może tylko ja jestem taka wybredna. Pamiętam, że zawsze bardzo szybko traciłam zainteresowanie rozgrywką... ile można?

Sęk w tym, że przy np. 4-5 graczach i kilku dodatkach, nudno nie było. Raz byłem potężnym wampirem, na którego zmawiali się wszyscy wokół, innym razem od złośliwego gracza dostałem po tyłku dwa razy pod rząd i straciłem postać po niecałej godzinie :]

Na pewno nudno nie było, bo dla nas nie liczyło się nigdy zwycięstwo na planszy, tylko akcje między graczami i potworkami.

Odpowiedz do tematu